Har du hört talas om ortorexi?

Ortorexi är, till skillnad från den besläktade sjukdomen anorexia, en sjukdom som många av oss inte känner till. Personer som drabbas av ortorexi är fixerade vid att leva hälsosamt och tränar ofta överdrivet mycket. De drabbade får ofta stark ångest när de missar ett träningspass och istället för att räkna kalorier, som en anorektiker gör, fokuserar de på att maten ska vara hälsosam. Det kan vara svårt att veta var gränsen mellan att vara hälsosam och överdrivet hälsosam går och det är det som den här texten ska försöka reda ut.

Ortorexi en farlig livsstil

Ortorexi och dess symptom

Att äta och träna rätt får stor medial uppmärksamhet i dagens samhälle. Allt fler människor tränar på gym och tidningarna är fulla av tips och goda råd om hur man lever hälsosamt. Var går då gränsen mellan en hälsosam livsstil och en farligt hälsosam livsstil? Ett av de vanligaste symptomen på ortorexi är en besatthet av att leva hälsosamt. Ofta går det ut över den drabbades sociala liv eftersom träningen och kosten tar mycket tid. Det är vanligt att personer som lider av sjukdomen isolerar sig från omgivningen eftersom de vill lägga sin tid och energi på att träna.

Många av oss tränar flera gånger i veckan medan en person som är drabbad av ortorexi istället tränar flera gånger om dagen. Den som är drabbad av sjukdomen får ofta ångest om ett träningspass inte blir av och använder även träningen för att kompensera ett för stort intag av energi. Träningen blir ett sätt för den drabbade att kontrollera och öka sin energiförbrukning. Det är inget fel i att vilja leva hälsosamt, det är när den hälsosamma livsstilen tar över och går före allt annat som det blir farligt.

Ortorexi, kost och behandling

Den som lider av ortorexi planerar ofta sin kost väldigt ingående och äter på bestämda tider. Till skillnad från hur anorexia uttrycker sig, fokuserar en ortorexiker inte på kalorier utan på hur pass nyttig kosten är. Maten är ofta planerad sedan länge och den drabbade mår dåligt om planerna av någon anledning måste förändras. För den som är drabbad av sjukdomen är det inte själva maten och upplevelsen av den som är målet, utan det viktigaste med måltiden är att den har ett högt näringsvärde.

Ofta märks inte sjukdomen på den drabbade eftersom det bara framstår som att personen har en hälsosam livsstil. Därför finns det många som lider av ortorexi i det tysta. Det finns dock hjälp att få för den som är drabbad. Behandlingen består oftast av samtalsterapi, ibland i kombination med kostrådgivning. I vissa fall kan det även krävas att personen tas om hand medicinskt. Det är viktigt att sjukdomen upptäcks eftersom den obehandlad kan leda till håravfall, frusenhet och även depression beroende på att kroppen saknar vissa viktiga näringsämnen.

Ortorexi är en komplex sjukdom

Ortorexi är en sjukdom som inte alltid är lätt att upptäcka eftersom det ofta inte syns på personen att den är drabbad. Eftersom mycket medial fokus läggs på träning och hälsa som en del av en hälsosam livsstil, reagerar många inte på att den drabbade tränar mycket och äter kontrollerat. Det finns dock särskilda tecken att leta efter. Om någon undviker sociala situationer och bara fokuserar på träning och mat finns det risk att personen är drabbad av sjukdomen och behöver hjälp.